How to Self Evaluate the Vaastu of your House? | Vaastu Updates

Saturday, 05 December 2020

Buzz

How to Evaluate the Vaastu of your House?

Hemanta Kumar Sarmah | August 21, 2020 12:12 hrs

You can evaluate the Vaastu of your house by answering the questions given below and totalling the marks scored. 


If your score is within 50, then the Vaastu of your house is below average. 51 to 60 = average, 61 to 70 = good, 71 to 90 is very good and above 91 is excellent. The keys are given as follows: N= north, E= east, S= South, W= west, NE= northeast, SE= southeast, NW= northwest, SW= southwest.


Q 1. Where is your main gate/entrance?
Ans. NE = 10, E =9, N = 8, western NW & southern SE=7, W/S= 6, northern NW= 5 eastern SE= 4, Southwest =3. 


 

Q 2. Where is the well or underground tank?
Ans. NE =10. East= 9, North= 8, NW = 7, West= 6, South= 5, SE= 4, SW= 3.

Q 3. Where is the kitchen located?
Ans. SE = 10, NW= 9, East = 8, West = 7, South= 6, North= 5, NE= 4, SW= 3, Centre=2

Q 4. Where is the master bedroom?
Ans. SW= 10, S = 9, W = 8, NW = 7, N= 6, E= 5, SE= 4, NE = 3.

Q 5. Where is the children’s bedroom?
Ans. NW = 10, SE = 9, North = 8, East= 7, NE= 6, West=5, South= 4, SW = 3.

Q 6. The house is built in which area of the plot?
Ans. SW= 10, South= 9, West= 8, NW= 7, SE= 6, N= 5, East= 4, NE = 3.

Q 7. Where is the guest room?
Ans. NW= 10, North=9, East=8, NE=7, SE= 6, West=5, South=4, SW= 3. 

Q 8. Where is the drawing/living room?
Ans. East =10, North=9, NE=8, SE=7, NW=6, West=5, South=4, SW= 3.

Q 9. Where is the servant’s room quarter /garage?
Ans. NW= 10, SE=9, North= 8, East=7, West=6, South=5, NE=4, SW = 3.

Q 10. Where are the toilets placed?
Ans. NW= 10, West=9, South=8, SE=7, North=6, East=5, SW=4, NE=3, Centre=2.


This is just a simple method for a layman to find out whether the house is Vaastu-perfect or not. It is seen in practice that it is very tough to go beyond a score of 75. Please note that though a toilet in the south or west has equal significance, the marks given are 8 and 9 respectively. 


Similarly, an entrance in central west or central south is good but it is marked slightly lower. When all the parameters are taken into consideration, it balances out. 


Some minor Vaastu parameters like colour, vacant space in the compound etc are not considered.

Comments (0) Post Comment